Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A méregtelenítés és a májfunkció II.

2008.04.04

Az ideális állapotot esetén a szervezetünkben a méregtelenitési folyamatot ellátó legfontosabb szervek ,mint az emésztőtraktus különösen a máj,a vese,a bőr működésének zavartalanságát kell biztosítani.

Központi jelentősége természetesen a "detoxikáló laboratóriumként" működő májnak van.A máj méregtelenítő funkciójának ellátásában az epe képződése és rendszeres kiürülése rendkivüli fontossággal bír.A máj naponta hozzávetőleg 1 liter epét termel és ürít ki,amely egyben vivőanyaga a testből hatékonyan eltávolítható mérgeknek.Az epében lévő mérgezőanyagokat  az elfogyasztott táplálékban lévő rostok kötik  meg és ezzel megakadályozzák,hogy azok a bél falán felszívódva  visszajussanak a szervezet belső körébe.A máj folyamatos detoxikációja akkor zavartalan ha a méregtelenítő enzim -garnitúrája tökéletesen működik.A méregtelenítést végző egyik enzimcsoport /a citokrom P-45o/ működését a táplálékok közül a káposztafélék /a vörös és a fehér káposzta,a brokkoli,a kelbimbó/ segítik, többek között, elő.A bennük lévő egyik vegyület /az indol-3-karbinol/ erőteljes rákellenes hatású anyag.Ez magyarázza a káposztafélék erőteljes antikarcinogén hatását! A narancs,a mandarin,a köménymag,a kapor és a kapormag limonént és más növényi hatóanyagot  tartalmaz amelyekről állatkisérletekben kiderült,hogy nemcsak meglőzik,hanem gyógyítják is a rákot.Ez annak köszönhető,hogy a felsorolt anyagok több,a méregtelenítésben központi szerepet játszó ,enzimet  is aktivizálnak.A kurkuma fűszer sárga szinét adó kurkumin alkaloida például gátolja a faszénparázson sült húsokban keletkező rákkeltő anyag a benzpirén karcinogén hatását,sőt közvetlenül akadályozza a rákos sejtek növekedését!!!Az aktív dohányosoknak ezért ajánljuk,hogy egyenek sok curryt amely nagy kurkuma tatalmánál fogva ellensúlyozza a dohányzás rákkeltő hatását. Természetesen ennél sokkal hatásosabb ha végleg felhagynak ezzel a szenvedélyükkel.A májban folyó számtalan -és meglehetősen összetett - detoxikációs biokémiai folyamatok közül mindössze egyre, a méregtelenítés elsődleges útját jelentő glutation-konjugációra szeretném a figyelmet felhívni.Ez a három aminosavból álló /tripeptid/ molekula hatékonyan járul hozzá többféle méreganyag gyomirtószer ,vegyszer,rovarirtószer eltávolításához azzal,hogy könnyen oldódóvá,vízoldékonnyá teszi azokat.A glutation elsősorban különböző táplálékkal ,friss zöldséggel,gyümölccsel,valamint főtt hallal jut a szervezetünkbe.A  májban keletkező méreganyagok eltávolításának legfontosabb útja a rendszeres epeürítés.Az epehólyagban összegyült epe folyamatos kiürülése az epekőképződés miatt is fontos.A pangó, besűrűsödő epében ugyanis megnő a sókristályok keletkezésének az esélye.A rendszeres epeürítés a reggel éhgyomorra  elfogyasztott egy evőkanál tökmag-,vagy oliva-,illetve lenmagolajjal indítható meg,amire néhány csepp citromot csöpögtetünk.Az epeürítéséhez napközben az étkezés előtt elfogyasztott ,frissen darált ,lenmagdara nagymértében hozzájárul.Az epe rendszeres és folymatos  kiürülésére azért is célszerű kitüntetett figyelmet forditani,mert  az epevezeték és a hasnyálmirígy kivezető nyílása közösen szájadzik az epésbélbe.Gyakran előfordul,hogy a pangó epe belefolyik a hasnyálmirígy vezetékbe és a pankreász gyulladását okozza,annak minden káros következményével. A bélbe az epével kiürülő toxinok visszaszívódásának /reszorbció/ elkerülése végett -mint említettem- elegendő vízoldékony rostot kell a táplálékkal juttatni..Az epe pangását számos egyéb tényező is kiválthatja,mint az epekövek,az alkohol,az endotoxinok, az örökletes rendelleneségek,a pajzsmirígy túlműködése,vagy a tiroxinpótlás.a virusos májgyulladás, a terhesség, bizonyos gyógyszerek,mint a szteroidok,ösztrogének,fogamzásgátlók.

A máj védelmét szolgáló étrendi beavatozások között  a következőket kell különösen megjegyezni:ne együnk sok telített zsírt,finomított cukrot és ne fogyasszunk alkoholt.A májvédő étrend legfontosabb komponensei a következők:fogyasszunk rendszeresen nagy kéntartalmú élelmiszereket,mint a fokhagyma,a tojás,a hagyma és a hüvelyesek.A vízoldékony rostok fő forrásait rendszeresen együk,úgymint körtét,almát,zabpelyhet,hüvelyeseket.Együnk sok káposztát /főleg nyers vöröskáposztát/ ,brokkolit,kelbimbót,articsókát ,céklát,sárgarépát,gyermekláncfüvet,a füszerek közül kurkumát,fahéjat és édesgyökeret.A máj védelme szempontjából nélkülözhetetlen az ortomolekuláris medicinák közül az ú.n. sza- badgyökfogók a C-vitamin, a Béta-karotin és az E-vitamin fogyasztása ahhoz ,hogy sikeresen megbirkózzunk azokkal a vegyszerekkel amelyekkel naponta találkozunk.Ezek támogatják  a máj méregtelenítő funkcióját és egyben segítik a máj védelmét.A nehézfémek eltávolításában nagy szerep jut az olyan egyszerű anyagoknak,mint a kalcium,a nyomelemek és a B-vitaminok.A májműködéshez szükséges anyagok közül fontos még említést tenni az úgynevezett lipotróp anyagokról,mint a kolin,a betain,a metionin, a B6 és a B12 vitaminok,amelyek a zsírok és az epe mindkét irányú áramlását segítik elő a májban és megakadályozzák a májműködés pangását , javítják a zsíranyagcserét.A lipotróp vegyületeket sikerrel alkalmazzák különböző májbetegségek gyógyításában.A lipotróp vegyületek alkalmasak a méregtelenítő feladat sekentésére és egyéb májfunkció javítására.A zsíroldó,vagy lipotróp anyagok szedése emeli a máj S-adenozil-metionin /SAM/ szintjét ,amely a máj fő zsíroldó anyaga és  a glutationét amely a máj egyik legfontosabb méregtelenítő komponense.A májműködésre kedvezően ható gyógynövények népes táborából magasan kiemelkedik a máriatövis a /Silybum  mariánum/ ,amelynek szilimarin nevű flavonoid vegyületcsoportja ,a humán kisérletekben ,megdöbbentő mértében védte a májat és fokozta annak a méregtelenítő működését.A májméregteleítés és működés javítás céljából éhgyomorra ajánlott egy evőkanál tökmag,lenmag,vagy olivaolaj egyharmadát ezért máriatövismag olajjal célszerű kiváltani.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.