Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hindu /ájurvédikus / méregtelenítés IV.

2008.04.06

A hindu ájurvédikus gyógyításban fontos alapszabály,hogy addig gyógyszert,vagy gyógyhatású készítményt nem szabad a szervezetbe vinni,amíg azt nem méregtelenítik.A pancsakarma -öt módszer-eljárás elemei:a terápiás hánytatás,az izzasztás,a  hashajtás,az inhalálás,a beöntés.Kiegészítésként csillapítást és gyógyfüves kezelést/sirodhara/ alkalmaznak.

                      

Kép

                            Az emésztőrendszer tisztítása

A terapikus hányás  /vaman/.A legkeményebb kezelési eljárás,  amikor a kezelés előtt három napon át egy csésze olajat itatnak a beteggel ,majd édesgyökér és méz keverék itatását követően hányatják.A módszert izzasztással egészítik ki.A kezelést fázás,hörghurut,asztma,bőrbetegségek ,cukorbetegség,emésztési zavarok ,ödéma ,epilepszia gyógyítására alkalmazzák.

                    

Kép

                        Az agyra gyakorolt hatás

Az izzasztás /szvedana/.Egy, a beteg méretének megfelelő ládában /hordozható szaunában/a bőrön keresztül felszívódó hatóanyagokkal párolják  a páciens testét és izzasztással méregtelenítik a szervezetét.A kezelést mindig egy olajos masszázs előzi meg.A módszerrel megnyitják az elzáródott csatornákat.

                  

Kép

                                  Idegnyugtatás

A hashajtás /virecsana/ speciális ,a beteg egyéniségének és egészségi állapotának megfelelő, gyógyfű keverékkel történik. Ajánlott bőrbajok,krónikus láz,alhasi daganatok,bélférgek,sárga- ság esetén.Megtisztítja a beleket,a veséket,a májat,a gyomrot  és a lépet.

                    

Kép

                                                  Inhalálás az orron keresztül

Orron keresztüli inhalálás /nasja/.Gyógyolajjal,gyógyfű keverékkel,gyógyító porokkal tisztítják az orr- és az arcüregeket.Megfázásos és üreggyulladással járó betegségek esetén használt módszer.

Beöntésterápia /basti/ A leghatásosabb gyógymód,miután a betegségek zöme a vastagbélben fordul elő.(" A halál a belekben  lakozik" Hippokrátesz.)Beöntésre gyógynövényfő-zeteket alkalmaznak.

                   

Kép

                          A fül kezelése ajurvédikusan

A pancsakarma felsorolt kezeléseit kiegészítik csillapítással amikor  a mérgeket semlegesítik.Az emésztést fűszerekkel /gyömbér,vagy bors/ és  böjttel élénkítik / hamana/. A sirodhara kezeléssel az idegrendszert lazítják,nyugtatják.Ennek során a beteg homlokára  a harmadik szem tájékára gyógyfüvekkel dúsított szezámolajat csöpögtetnek .A beteg behunyt szemmel koncentrál a keletkező érzéseire,meditál. A felsorolt  módszereket a beteg alkatának és a betegség fajtájának meg- felelően választják meg.    

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.